Salam 1Malaysia...
Semalam ada pasar tani depan opis kita, pastu gerak kaki ni laju
jer melangkah.. tapi sebenarnya tak tau nak beli ape pun..
Bila dah sampai tiba-tiba teringat plak resepi yang mama kasi semalam.
Mee Rebus. Tangan ni pun laju jer capai semua bahan-bahan nak buat tu..
Nampak plak kacang panjang yang hijau lagi ranum perggghhh terus
tukar nak buat Sambal Goreng ..
Malas nak citer meh layan resepi dulu ...
Kacang Panjang. |
Sambal Goreng Singapore
Bahan -bahan :
* 2 biji bawang besar - (sederhana besar)
* 2 ulas bawang putih
* 1 inc halia - besar ibu jari
* 10 tangkai lada kering
**bahan bertanda * hendaklah diblender
10 btg kacang panjang
1 inci halia
1 btg serai
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 tangkai lada kering
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
100 gram hati & pedal ayam
100 gram udang
100 daging
** dihiris dan di goreng satu persatu..
asam keping
gula
garam
minyak
Cara memasak :
1. Rebus hati, pedal dan daging hingga empuk dan potong dadu kecil.
2. bahan-bahan yang telah dihiris halus di goreng satu persatu dan toskan minyaknya.
3. Tumis bahan blender hingga garing dan naik bau, kemudian masukkan garam gula dan asam keping.
4. Setelah itu, masukkan satu persatu bahan yang di goreng dan gaul rata.
5. Sedia di hidang. boleh juga dimakan dengan nasi panas @ roti.
Hidangan ni special bila hari raya. Kalau tiada Sambal Goreng ni pakat
semua boikot taknak raya tolong mama masak.. kebiasaannya pagi raya
memang tak dan nak makan sebab sibuk layan tetamu yang datang.
jadi lau ni kami akan simpan beku dalam fridge pastu balik dari beraya
di Singapore baru kami sekeluarga beraya dengan lauk pauk pulak..
No comments:
Post a Comment